Aramızdan Ayrılanlar

KAYBETTİKLERİMİZ
KAYBETTİKLERİMİZ
Çağrı Güler Mustafa Baykut M. Ali Güneş Urus Kemal Gülsüm Çakıl Ayşe Ibrık Hüsne Zorkun Bağdat Elmas Emine Güler Dursun Sivri Havva Rande Cennet Mağara Hüsne Berk Hortlu Hacı Vakkas Kaya Kazakçı Yusuf Yusuf Kırıcı Mustafa Dinler Semerci Durdu Emine Yarbaş Mercen Yıldızlı Mahmut Ali Sultan Karagöz Elif Dolgun Ramazan ve Ülkü D.Şehitleri Emine Kozak Ambarcı Elif Doruk Ali Fatık Onaran Ahmet Dinler Osman Ahmet Zeynep Gök Hasan Dilbaz Hanifi Kekil Mısto Hüseyin Ömer Çirkin Zeynep Nurhak Sinan Dolgun Azzıkçı Ali Hava Kekeç Ümmusün Mehmet H.Kökenöz Ayşe Kökü Hanım Tükel Mehmet Aygörmez Elif Aygörmez Ayak Cuma Mehmet Yalçın Hatice Sarıaltun Beser Mustafa Recep Mehmet İmam Cuma Ayşe Kınalı Mehmet Koca Ayşe Karabıyık Ayşe Demir Nalbant Hasan Ahmet İğde Bömrklü Onbaşı Mehmet Havuç H.Temizyürek M.Onaran E.Çetinkaya Cengiz Sümbül Fatma Berker U.Ahmet Gök Fatih Yakar ve Eşi Hasan Arı ve Eşi M.Ali Arı Hatice Yıldızlı Fahri Yıldızlı İsrafil Yıldızlı Abdurahman Çolak ve Eşi Alırza Ünal Kızı emine Mehmet Kardeş ve Eşi Akif Kuş Fatma ve Merve Koca Furkan ve Nursel Mehmet Dilik ve Eşi Ayşe Dilik Teslime Dilik Ayşe Dilik Salman Malkoç Beser Malkoç Fadime Malkoç Esin Malkoç Beser Mıstık Kasım Zorkun Duran Tekin İbrahim Kozak Nurgül Kozak Canan Kozak Cansu Kozak Enes Kozak Edanur Çalışkan Elif Yeşil Emre Çalışkan Gülsüm Çalışkan Hatice Sivri İsa Filiz Mehmet Canlı Mehmet Çadır Muzaffer Deşir Nursel Hasırcı Ramazan Kırıcı Salman Erinci Yakup Zorkun Yusuf Kelle LİNK ADI Cahal Berk Ebili Berk Mehmet Berk Ökkeş Berk Mıstık Berk Ayşe Berk Selver Berk

18 Eyl 2014

ÇAĞLAYANCERİT İLÇESİ



                          ÇAĞLAYANCERİT LÇESİ:
       Çağlayancerit rakım 1150 yüz ölçümü 642 kilometre Bu yüzölçümünün 10.396 hektarı (%16) tarım alanı, 23.566 hektarı (%37) orman ve fundalık, 27.677 hektarı (%38) çayır ve mera, 5.561 hektarı (%9) ise tarım dışı arazidir. İlçe sınırları içerisinde toplam orman alanı 18.961,5 hektardır. Bu orman alanlarından 1.902,5 hektarı normal koru sahası, 3.676 hektarı normal baltalık sahası, 13.383 hektarı ise çok bozuk koru sahasıdır. Ormanlarda bulunan ağaç türleri ise meşe, sedir, çınar, karaçam ve kızılçamdır. İlçenin Engizek Dağları kesiminde yüksek alanlarda yaylak ve otlaklar bulunmaktadır. İlçe sınırları içinden Göksu ve Aksu çayları geçmekte olup, sulanabilir araziler bakımından bu su kaynakları önem taşımaktadır. İlçe, Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatından önce son olarak uğradığı yer olarak hatırlanmaktadır. Mezarlık ve istiklal mahallesi Fatih Mahallesi: 1987 yılında Anavatan Partisi hükümeti döneminde ilçe oldu. İlçenin ilk Belediye Başkanı Hasan Kekil, İlk kaymakam Sayın İzzet Ercan’dı…
        İLÇE MERKEZİ:
       Zorkun, Engizek ve Devrent deresi birbiriyle birleşerek ilçenin merkezinden geçmektedir. Dere ilçeyi iki mahalleye ayırır. İlçenin beş yüz metre aşağısında Ulu Dere’ye kavuşur. Sekiz kilometre aşağıda Aksu ile birleşir, Bozlar Mahallesinin doğusundan geçer. Adıyaman, Gölbaşı sularına karışarak, Pazarcık Kartalkaya Barajı’na dökülür. Cerit belediye oluncaya kadar ilçede okuma yazma oranı % 0 idi, memuru yoktu. İlçe oluşundan sonra okuma yazma oranı % 90 arttı. Dağdaki davar çobanı davarı dağda bıraktı, okula başladı. Kız, erkek herkes okumaya yöneldi. Gençleri memur olma telaşı sardı. Şimdilik ilçenin sayısız memuru vardır. Birçok genç tıp okumaya devam etmektedir.
      İlçemizin ilk doktorlarından Sayın Mustafa Çolak, Epey zaman Pazarcık devlet Hastanesi Başhekimliğini yaptı. Kendisi Operatör Doktor, İlçede birçok gencimizin doktor olmasına öncü olmuştur. Dr. Şaban Dilik, Dr. Kenan Duymaz, Dr.Gökan Demir, Dr. Önder Malkoç, Dr.Yaşar Duymaz. Bazıları özel hastanelerde, bazıları devlet hastanelerinde çalışmaktadır. İsimlerini bilmediğim birçok bayan ve erke doktorlarımız vardı. Çalışan binlerce memur, hâkim, savcı, avukat, subay, polis ve yüzlerce öğretmeni vardır…
         COĞRAFİ KONUMU:
        Çağlayancerit coğrafi konum bakımından Akdeniz Bölgesinin iklimini taşır. İlçemiz sosyal ve kültürel olarak Kururluşundan bu yana köy izleri hafızalardan silinmedi. Halkın gelir kaynağı; Çukurova, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır gibi illerde fabrika işçiliği, pamuk işçiliği işlerinde günlükçü Olarak Çalışmaktadırlar. Ayrıca portakal, mandalina hasatı gibi işlerde Çalışmak üzere Kuzey Kıbrıs’a ve Mersin’e giderler. İlçe’de ceviz üretimi, hayvancılık ve arıcılık dikkati çekmektedir. Elma, armut, hurma, şeftali ve kiraz bahçeciliğine önem vermektedir. İlçenin denizden yüksekliği bin yüz elli metre olup, yüksek dağlara çıkıldıkça bin beş yüz metreye kadar ulaşır. On beş yıldır ilçe halkının birçoğu Kahramanmaraş fabrikalarında çalışmak için şafak vakti özel arabalarla Maraş’a gider çalışır gece yarısı evine gelir...
       SINIR KOMŞULARI:
       Güzel bir ilçe olan Çağlayancerit, Kahramanmaraş’ın
Kuzeydoğusuna düşer. Komşu olarak ilçenin doğusunda; Gölbaşı ilçesi ve Adıyaman ili vardır. Kuzeyinde; Elbistan ve Nurhak, güneyinde; Pazarcık, Kahramanmaraş, batısında; Bertiz ve Zeytin Ilıcası vardır. Ulaşımı iki yönlüdür. Pazarcık üzerinden Kahramanmaraş’a yüz on kilometre, Kazıklıdan Nacar ve Peynirdere üzeri altmış altı kilometredir. İlçe’nin etrafı dağlarla çevrili, kuzey’i Engizek, güney’i öksüz dağı, doğusu Erinci, batısı Kazıklı ve Topal Ali dağları ile çevrilidir…
        EĞİTİM DURUMU:
       İlçede bir adet Çok Programlı Lise, bir adet Genel Lise, bir adet İmam Hatip Lisesi, bir adet hal ekğitim Merkezi Müdürlüğü, bir adet Pansiyonlu İlköğretim Okulu, on iki adet birleştirilmiş sınıflı İlköğretim okulu ve dokuz adet İlköğretim Okulu bulunmaktadır. Fatih Mahallesinde Milli Eğitime bağlı üç katlı hizmet binası vardır. Binanın birinci katı Öğretmenler Lokali, ikinci ve üçüncü katı öğretmen evi misafirhanesi olarak hizmet vermektedir. 2019 yılında 24 derslikli 300 yataklı imam hatip lisesi istiklal mahallesi petrol civarına yapıldı…
       RESMİ KURUMLAR:
       Kaymakamlık ve Yazı İşleri Müdürlüğü, İlçenin önemli kurumu Adliyesi vardı. AK Parti iktidara geldiğinde Adliye kapatılarak Cerit halkını Pazarcık’a yönlendirdiler. P.T.T. vardı kapatıldı. Tapu müdürlüğü varıdı kapatıldı. Şubesi devam etmektedir. 2014 yılında Engizek yolu üzerine (sgk) binası yapıldı. Mal Müdürlüğü, Özel İdare Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü, İlçe Müftülük, Ziraat Odası, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Nüfus Müdürlüğü, beş adet Özel Veteriner Hekimi vardır.
       ZİRAAT BANKASI:
      İlçede tek banka T.C. Ziraat Bankası Şubesi olarak faaliyet göstermektedir. Söz konusu bu bankadan İlçede bulunan memur, işçi ve maaş alan yaşlılar ve emekli sandığı ile diğer sosyal kuruluşlardan emekli olanların maaşları ödenmektedir. 2015 yılında Belediye civarına İş bankası tarafından Bir ATM cihazı kuruldu.
       Ayrıca P.T.T Şubesine bir atm cihazı kuruldu. İstiklal mahallesine 2020 yılında Ziraat bankası tarafından Muhsin yazıcıoğlu camisinin önüne bir ATM cihazı Daha kuruldu. İlçede on beş adet limitet şirket ve taşımacılık kooperatifi, doksan üç adet gerçek gelir mükellefi ve üç yüz adet basit usul gelir vergisi mükellefi bulunmaktadır. İlçede genelde tüketim ve giyim ticareti ağırlıktadır… Âşık Ali Ataş
        ÇAĞLAYANCERİT BELEDİYE KURULUŞU:
       Çağlayancerit’in ilk yerleşimi tarih olarak bilinmemektedir. Orta Asya’dan Türklerin Ana doluya göçleri ile bu mıntıkaya yerleştikleri sanılmakta; köken olarak Oğuzların Cerit oğulları boyundan olduğu Profesör Faruk SÜMER’İN ilgili tarih kitabında bir Türk boyundan olduğu sanılmaktadır. Bu günkü Ulu Camiinden de (Keziban Hatun Camii ) Selçuklular zamanında burada meskûn olduğu anlaşılmaktadır. Çağlayancerit’in ilçe nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 12580 kişidir. İlçemizde Belediye teşkilatı kurulması 29 Nisan 1985 tarih ve 85/31395 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile  1580 sayılı Belediye Kanununun 7. maddesi uyarınca uygun görülmüştür. 4 Temmuz 1987 tarih ve 19507 sayılı resmi gazetede yayınlanarak 3392 sayılı Kanun gereğince İlçe statüsüne getirilmiştir. Çağlıyancerit’e aşağıdaki Köyler ve Kasabalar bağlanmıştır.
1-                 Helete Kasabası     
2-                 Bozlar Kasabası
3-                 Boylu Köyü
4-                 Kale Köyü
5-                 Soğuk pınar Köyü
6-                 Oruç pınarı Köyü
7-                 Küçük cerit Köyü
8-                 Küçüküngüt Köyü
9-                 Bölük damlar Köyü
10-               Zeynep uşağı Köyü
11-               Emir uşağı Köyü
      TEŞKİLATLANMA DURUMU:
1  Haziran 1986 tarihinde kurulan Belediyemiz 31.12.1986 tarihinde 5 ( beş ) birim halinde teşkilatlandırılmıştır.
1-     Başkâtiplik
2-     Muhasebe Memurluğu
3-     Fen Memurluğu
4-     Zabıta Memurluğu
5-     İtfaiye Amirliği
         MEVCUT KADRO VE PERSONEL DURUMU:
        Belediyemiz bünyesinde 39 adet memur kadrosu bulunmakta olup, bu kadroların 30 adedi dolu, 9 adedi münhaldır. Belediyemizde 11 adet sürekli işçi kadrosu olup 1 adedi dolu 10 adedi münhaldır. Dolu kadroların birimlere dağılımı;
1-   Başkâtiplik: 2
2-   Muhasebe Memurluğu: 3
3-   Zabıta Memurluğu: 4
4-   İtfaiye Amirliği: 4
5-   Fen Memurluğu: 17  Adet olup toplam 30 kişi
        NÜFUSU:
       Türkiye istatistik kurumu Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi (ADNKS) veri tabanı 2020 yılı sonu nüfus istatistikleri Çağlayancerit Mahalle nüfus sayıları.
      MAHALLELER NÜFUSU
      Fatih Mahallesi Merkez 4.712
İstiklal Mahallesi Merkez 4.229
Aksu Mahallesi Merkez 1.188
Akdere Mahallesi Merkez 1.094
Engizek Mahallesi Merkez 690
Bölükdamlar Mahallesi 55
Boylu (merk) Mahallesi 582
Bozlar Mahallesi 906
Emiruşağı Mahallesi 233
Helete Mahallesi 4.401
Kale Mahallesi 548
Küçük Cerir Mahallesi 1.653
Küçüküngüt Mahallesi 604
Oruçpınarı Mahallesi 665
Soğukpınar (hombur) Mahallesi 953
Zeynepuşağı Mahallesi 128
------------------------------------------------
     Toplam:23.292
     Merkez mahalle toplam nüfusu 11.913 Diğer Mahalle toplam nüfusu 11.379 Kahramanmaraş merkez il nüfusu 1.168.163
İlçe merkezi ve Mahallelerinde yıllık ortalama nüfus artış hızı İlçemiz dışarıya çok göç vermektedir. Genelde Kahramanmaraş, Gaziantep ve Türkiye’nin birçok illerinde Cerit’liler yaşamaktadır.
       ULAŞIM:
      İlçe’den her 45 dakikada Kahramanmaraş’a bir ticari minibüs kalkar. Bozlar mahallesinden geçerek Pazarcık üzeri Narlı‘dan Kahramanmaraş’a gider. İlçenin uzaklığı 110 kilometre. İkinci bir yol kazıklı’dan, yol ilçenin batısında Kahramanmaraş’a 66 kilometredir. Boylu köyünden bir kilometre aşağıdan yol ikiye ayrılır. Biri Bertiz köylerine, diğeri Kahramanmaraş’a gider. Yol üzerindeki köyler; Boylu, Beşenli, Nacar, Peynirdere, Yusufhacılı ve Dereköyü. Cerit halkı kış aylarında bu yolu kullanmamaktadır. Yol asfalt...
        MAHALLE MUHTARLARI:
       Fatih mahallesi Hasan Gökburun: 1070 hane
İstiklal mahallesi Salman Dolgun: 821 Hane
Akdere mahallesi Erol Şahin: 274 hane
Aksu mahallesi İlyas Kızılseki: 250 hane
Engizek mahallesi Mehmet Tekin: 210 hane
        CAMİLERİMİZ:
       Fatih mahallesinde Merkez Arıoba Camii,
Fatih mahallesinde Konukoğlu Camii,
Fatih mahallesi Hatınholu bahçali evler camii
İstiklal mahallesi'nde Tarihi Keziban Hatun Camii,
İstiklal mahallesinde Hafız Ahmet Camisi, bu camii 2013
Yılında belediye çalışmalarında yıktırıldı.
İstiklal Mahallesinde Garaj Camii,
İstiklal mahallesinde Mülayimoğulları Camii,İnşaatı
devam eden Muhsin Yazıcıoğlu camii.
İstiklal mahallesinde Sultan Camii,
Kale köyünde bir camii,
Soğukpınar (hombur) bir camii,
Boylu köyünde bir camii,
Oruçpınarı köyünde bir camii,
Küçükcerit köyünde bir camii,
Akdere mahallesi’nde bir camii,
Aksu mahallesinde iki camii,
Helete mahallesinde dört camii,
Gücük de bir camii,
Yalangoz da bir camii,
Kızılseki de bir camii,
Alikocalar da bir camii,
Engizek mahallesinde bir camii,
Yalangoz da bir camii,
Arkbaşın da bir camii,
----------------------------
     Çağlayancerit İlçesi İstiklal Mahallesi Garaj Mevkiinde Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun son miting yaptığı yerde, Muhsin Yazıcıoğlu adına Cami ve Külliyesi yapmak için, 2313 Metre kare arsa satın alındı. 800 metrekare İnşaat oturumu. 1.Kat Kur’an Kursu, Okuma Salonu ve Kütüphane, 2.Kat Taziye evi, 3.Kat Muhsin Yazıcıoğlu adına yakışır şekilde Bayanlar için çekme kat aynı zamanda 3 bin kişinin namaz kılacağı Caminin yapımına. 07 Temmuz 2013 Pazar günü törenle temeli atılarak inşaata başlandı. Cami’nin kaba inşaatı 2017 Yılında tamamlanmıştır. Çifte minaresi olan Muhsin Yazıcıoğlu Camisi 2019 yılında ibadete açıldı...
----------------------
İŞ YERLERİ:
5 Adet market,
1 Adet Bim Marketler 2019
1 Adet 101 Market
1 Adet Bim markjet 2019 yılında geldi
4 Adet hızar atölyesi,
4 Adet ekmek fabrikası,
1 Adet un fabrikası, (Akdere mahallesinde),
5 Adet taş fırın, pide ve somun,
1 Adet elektrik değirmeni,
3 Adet kasap,
6 Adet demirci,
1 Adet köşker,
2 Adet kalaycı,
4 Adet kuyumcu,
2 Adet semerci,
2 Adet nalbant,
4 Adet tekel bayi,
1 Adet saatçi,
1 Adet televizyon tamircisi,
1 Adet radyo tamircisi,
8 Adet pastane,
20 Elektrikçi ustası, sayılamayacak kadar yüzlerce bakkal, Manifaturacı, esnafı vardır.
İLETİŞİM:
1 Adet TRT'nin televizyon vericisi
1 Adet ". Radyo vericisi var.
3 Adet Türktelekom, Avea,Vodafone, Turkcell,
Şebekeleri bulunmaktadır.
RESMİ TELEFONLAR:
Emniyet amirliği: 0 344 351 2050
Kaymakamlık santral: 0 344 351 2193
Kaymakamlık Fax: 0 344 351 2106
Kaymakamlık yazı iş: 0 344 351 2099
Belediye başkanlığı: 0 344 351 2054
Belediye Santral: 0 344 351 2054
Belediye nöbetçi: 0 344 351 2223
Belediye Fax: 0 344 351 20 53
---------------------------------
      YAZ EVLERİ VE MAHALLELER:
      Helete mahallesi ilçeye uzaklığı 18 kilometre, Bozlar 20 kilometre, Engizek mahallesinin ilçeye uzaklığı sekiz kilometre, Kahramanmaraş’a yüz on sekiz kilometre bir ilkokulu, Bir camisi vardır. Alikocalar evlerinin ilçeye uzaklığı yedi kilometre, Kahramanmaraş’a uzaklığı yüz on yedi kilometre bir ilkokulu, bir camisi var. Hatun holuk evleri ilçeye uzaklığı üç kilometre, Kahramanmaraş’a yüz on üç kilometre okulu yok, bir camisi var. Arkbaşı evleri ilçeye uzaklığı yedi kilometre, Kahramanmaraş’a yüz on beş kilometre bir okulu, bir camisi var. Biçmeoluk evleri ilçeye uzaklığı On dört kilometre, Kahramanmaraş’a yüz yirmi dört kilometre okulu ve camisi yok.
       Devrent evleri ilçeye uzaklığı on iki kilometre, Kahramanmaraş’a yüz yirmi bir kilometre okulu ve camisi yok. Cüceler evleri ilçeye uzaklığı on beş kilometre, Kahramanmaraş’a yüz yirmi altı kilometre okulu ve camisi yok. Karafirez evleri ilçeye uzaklığı iki kilometre, Kahramanmaraş’a yüz yedi kilometre. Bir yatılı okul var. Camisi yok. Gücük evleri ilçeye uzaklığı Beş kilometre, Kahramanmaraş’a yüz beş kilometre bir ilkokul, bir camisi var. Yalangoz evleri ilçeye uzaklığı altı kilometre Kahramanmaraş’a yüz dört kilometre okulu yok, bir camisi var. Mercen evleri ilçeye uzaklığı yedi kilometre, Kahramanmaraş’a yüz üç kilometre camisi ve okulu yok. Kızılseki evleri ilçeye uzaklığı 9 kilometre, Kahramanmaraş’a yüz bir kilometre okulu yok, bir camisi var. Erinci evleri ilçeye uzaklığı on iki kilometre, Kahramanmaraş’a uzaklığı yüz on üç kilometre okulu ve camisi yok. İçme suyu Aksu’dan elektrik ile pompalanır.
        İLÇEYE GELEN HİZMETLER:
       Zamanında Çağlayancerit Türkiye’nin ve Kahramanmaraş’ın en büyük köylerinden birisiydi. Köyün kuruluş tarihini bilen yok. Bunu araştırmak kimsenin aklının ucundan bile geçmiyor. Çağlayancerit’in temelden sahibi yok. Ahmet ağalardan Ali Onaran vardı. Bu muhtar Cerit’in kalkınması için çabalar harcamıştır. 1958 yılında köyün yolu yok iken imece usulü kazma kürekle yirmi kilometrelik yol yaptırmıştır. İlçeye ilk içme suyu getirdi köyün muhtelif yerlerine üç beş tane çeşme yaptırdı. 1974 1984 yıllarında sıkıyönetim döneminde halkını askere ezdirmedi. Abdullah Çetinkaya ilk olarak Mercen deresine bir köprü yaptırdı ilçenin ortasına Zorkun deresi üzerine köprü yaptırdı, ulu dere köprüsü yok iken tahminim 1959 larda ulu derenin köprüsü yoktu Filik Kökenöz’ün hanımı suya düşerek öldü. Muhtar 1974 de ulu dereye büyük bir köprü yaptırdı. Urmeli deresine köprü yaptırdı, Cerit ile Merk arası 9 klometrelik kazıklı yolunu yaptırdı.
        Engizek mahallesinin 8 kilometrelik yolunu yaptırdı. Fatih mahallesine kaymakamlık binasını yaptırdı. Bu muhtarın Cerit'e o kadar hizmeti oldu ki tükenmez ben önemli olanları yazdım. Yeni muhtarlarımız genç ve dinamikler ellerinden geldiği kadar vatandaşlarına hizmet için çırpınıyorlar. Ancak şu konuyu anlatmadan geçmeyeceğim. 1982 yılında köyümüze Malatyalı Cemal Çiçek isimli değerli bir öğretmen gelmişti. O tarihlerde köyün telefonu yoktu. Konuştuğu bazı köylü dostlarına köyünüze telefon getirelim. Diyerek birçok vatandaşı bilgilendirdi. Gönüllü birkaç kişi bu yola koyulduk. İki gün içerisinde her aboneden bir lira alarak altmış kişiyi telefon abonesi yaptık. Yalnız bu işten o günkü köy muhtarının haberi yoktu. Telefon dilekçesini bizzat muhtara kendim götürdüğümde haberi oldu. Dilekçeyi imzalamak istemedi. O gün odasında oturan İmam Hasan Tükel ve Ali Haklı’nın ısrarları üzerine dilekçeyi imzalattım. Bana dediği şu oldu. Cemal öğretmene bizzat benim ile haber yolladı. Köyün işlerine karışmasın öğretmenliğini yapsın dedi. Ama Cemal öğretmen yılmadı, azmi ve çabasına devam etti. Arazilerinizin doğru düzgün su arkı yok. Dilekçe verin Devlet baba bu arklarınızı beton yapsın sularınız heder olmasın diyordu.
        Cemal Çiçek 1983 yılı Aralık ayı ortasında dilekçe vererek kendi tayinin isteyerek Cerit’ten gitti. Selam olsun Cemal hocaya. Köy halkı bu gün bile Cemal hocamızı unutmuyor. 1986 yılında belediye başkanı olan Sayın Hasan Kekil 1987 de Cerit ilçe oldu. İlk işi ilçenin 30 klometrelik yolunu asfalttı. Sayın A.Nazım Engizek’in döneminde bazı mahallelere okullar köprüler yapıldı. Sayın K.Mehmet Yıldızlı 10 yıl belediye başkanlığı döneminde Engizek yolunu alsfatlattı. Engizeğe kilometrelerce öteden içme suyu getirdi Devlet hastanesi yaptırdı.
        Belediye sosyal tesislerini yaptırdı. Arılık tepesine 4 katlı imamhatip lisesi ve 3 katlı ortaokul yapıldı. İlçe Mezarlığının gerekmez taşlarını temizletti içine yollar yaptırdı sular çektirdi. Üzeyir Kızılseki başkanlığında bütün mahallelere taziye evleri yapıldı. İstiklal mahallesi petrol civarına büyük lise okul yapıldı Fatih mahallesine büyük bir taziye evi yapıldı. Hanifi Sarıaltun döneminde ilçeye doğalgaz geldi hükümet binası yapılıyor. Cerit Akdere arası yol genişletildi. Cerit Akdere arası asfaltın hem sağına hem soluna yaya kaldırımı yapıldı. Velhasıl başkanların görünür görünmez hizmetlerini anlatsam sayfalar yetmez…                                                            Âşık Ali Ataş                                                          
      İLÇEDE CİNAYET:
      Değerli okuyucu 20 Temmuz 2021 yılına kadar 13 tane şiir kitabı 1 tane Cerit ile ilgili genel kültüre dayalı 265 sayfa toplam 2424 sayfa kitap yazdım. Sağlığım el verdiği müddetçe yazmaya devam edeceğim. Bu kitaplarımda Cerit’in geçmişini geleceğini hem şiirlerimde hem makalelerimde a,dan (Z-Y) anlattım. Kitaplarım büyük bir kültür hazinesine sahiptir. Okuyunca anlarsınız...
      Gelelim diğer konulara babam ve annem 1912 doğumluydular. Ben çocuk iken rahmetli anneme babama köyümüzün geçmişi hakkında sorular sorardım. Bazen bana kızarlar bazen tatlı, tatlı anlatırlar dinlerdim. Annemin şahit olduğu bir olayı anlatmıştı.1940’lı yıllarda bir genç, kadı lakaplı birinin altından eşini kaçırmış. Kadı’nın Tohollar sülalesinden olduğunu anlatırdı.
      Kadı çelimsiz ve zayıf biriymiş. Arkadaşları gence dikkat et kadı seni öldürecek demişler. Genç boş verin kadıda kim oluyor cürmü kadar yer yakar demiş. Gün gelmiş Köy Meydanı cevizlerin altına yatsı vakti bir düğün kurulmuş kimi sinsin oynuyor kimi halay çekiyormuş O genç de halayın en başında halay çekiyormuş. Arkadaşları genci defalarca uyarmışlarsa da boş verin o bir şey yapamaz demiş. Kadı kimseden habersiz beline nacağı sokup ceketini üstüne giyinmiş. Halayın bir gerisinde gencin önüne gelmesini beklermiş.
      O genç önüne geldiğinde Kadı nacağı kaptığı gibi gencin boynunu vurup orada öldürmüş. Kadı Köyün ortasından akan Zorkun deresinin o coşkun suyundan atlayarak gidip muhtarlığa teslim olmuş. O zamanlarda köyde karakol yok polis yok Muhtarlık bekçileri ile kadıyı karakola gönderip teslim ederler. Köylü aylarca bu gencin yasını tutmuş ne düğün ne nişan herhangi bir şenlik olmamış. Bizlerde geldik yetiştik köyümüzde vadesi ile de ölse köylü haftalarca yas tutardı. Şimdiyse ilçemizde bu geleneğimiz yok oldu. Bu olayı anlatmamdaki sebep eski Cerit İle yeni Cerit’i kıyaslamamız gerek diye düşündüm.
      2 Ağustos 2020 tarihinde ilçemizde tatsız bir olay yaşandı. Bu olay birçoğumuzu derinden yaraladı. Aralarında yaşanan bir sebepten dolayı Ali Yavuz Eşi (Sevgi) Yavuz’u babasının evinde pompalı tüfekle öldürmüştür. Ali Kayın validesini de yaralamış idi. Sevgi'ye Rahmet aileye sabır ve baş sağlığı diliyoruz. Cenaze akşam namazı defnedildi. O akşam daha cenazenin üstü örtülmeden belediye meydanına bir düğün kuruldu. Bu da ilçemizin en büyük ayıplarından biridir. O düğün üç gün veya bir hafta ertelenemez miydi? Cerit’te artık ölüye saygı kalmamıştır. Her şey bitmiş herkes kendi çıkarı ve menfaati peşinde.
      Bu olay Cerit halkının çoğunu derinden yaraladı. Aslında en büyük kabahat düğün sahibindedir. Bumu komşuluk bumu dostluk bumu insanlık? Yazıklar olsun bize. İkinci bir konu bu olaydan sonra 4 Ağustos 2020 günü Cerit’in ileri gelen orkestracılarından müzisyen İsmail Kurt kısıkta geçirdiği motosiklet kazası sonucu hayatını kaybetti. Aynı gün akşam namazı cenaze defnedilirken yine belediye meydanına bir düğün kuruldu. O düğün sabine yazıklar olsun. Bu İki gencimize de Allah’tan rahmet ailelerine sabırlar diliyorum. Cerit halkı olarak acı üstüne acı yaşadık. Allah sonumuzu hayır eylesin. Âşık Ali Ataş
        OTUZ BEŞ YILLIK İLÇE:
       Kahramanmaraş’tan Pazarcık üzeri 110 kilometre kazıklı üzeri 66 kilometre uzakta ceviziyle ünlü bir ilçe vardır. O ilçe Çağlayancerit. İnsanları temiz, dürüst, mert, yiğit mülayim ve misafirperverdirler. Çağlayancerit halkı bu güne kadar çok siyasetçi dinledi konuşan her siyasetçiye inandı.
       İlçede 35 yıldır, dönem, dönem belediye başkanlığı yapmış Hasan Kekil A.Nazım Engizek. K.Mehmet Yıldızlı, Üzeyir Kızılseki Hanifi Sarıaltun Başkan Hasan Kekil döneminde 1987 yılında ilçe oldu. İlçe yolu asfaltlandı. Sayın A.Nazım Engizek döneminde ilçeye birçok okullar mahallelere köprüler yapıldı. Sayın K.Mehmet Yıldızlı döneminde Arılık tepesine 2 okul bir sosyal tesisler bir devlet hastanesi yapıldı. Hastane var amma doktoru yok gelen doktorlar da çok kalmıyor tayin isteyip gidiyorlar. Çünkü orası hastane yapılacak bir değildi. Mesleği veteriner hekim olan
       Üzeyir Kızılseki 31 Mart 2014 Tarihinde Belediye başkanı seçildi. İki yıl içerisinde ilçe ve mahallelerinde parka taşı döşenmeyen cadde ve sokak kalmadı. Üzeyir Kızılseki döneminde ilçeye Sağlık ocağı ve bir Taziye evi Petrol civarına 300 yataklı çok proğramlı lise yapıldı. Birçok köylere Taziye evleri ve okullar yapıldı. Ancak 18 Ekim 2015 tarihinde ilçe yolunun genişletilmesi ve tamamen yapılması için büyük bir kalabalık eşliğinde çatal ağaç mevkiinde dana kesilerek görkemli bir açılış yapıldı.
      Maalesef aradan 6 yıl geçti yolumuza kazma bile vurulmadı. Yol karakola kadar geldi öksüz dağına dikilen rüzgârgülleri için devam etti. Akdere ile Aksu arası 4 kilometre yolu çift şerit haline getirdi. 2019 Yılı 31 Mart’ta seçimlerinde Ak parti ve MHP tarafında ortak aday gösterilen Küçükcerit’li Sayın Hanifi Sarıaltun başkan adayı gösterildi. MHP nin ve Ak partinin oyları ile başkan seçildi. Hanifi beyin gününde Kısık yolu genişletilmeye başladı. Akdere ilçe arası yolu genişletildi ilçeden Akdere’ye kadar asfaltın iki tarafına kaldırımlar yapılıp parka taşları döşendi. İlçeye doğalgaz getirildi. Sayın başkan çalışmalarına devam ediyor.
        Çağlayancerit’te Belediye başkanı K.Mehmet Yıldızlının babasının ismi (Hasan)dır. Amma kime sorsanız bilmez. Halkın yüzde 99’u Padişah der. Yukarıda da anlattım amma anlatım yarım kaldı. Oğlu K.Mehmet Yıldızlı 2004 seçimlerinden sonra 10 yıllık başkanlığında ilçeye çok hizmetleri olmuştur. Ancak İlçe Mezarlığı için çok çaba sarf etti. Mezarlık içinden geçen su yatağını ıslah ederek yol haline getirdi. Mezarlığın bir giriş kapısı varken iki tane kapı daha eklendi.
         Mezarlığın muhtelif yerlerine su çektirerek musluklar taktırdı çeşmeler yaptırdı. Mezarlığa çınar, çam, kamalak, ardıç ağaçları diktirdi. İçerdeki gerekmez tandır taşlarının birçoğunu temizletti. Yine mezarlığın muhtelif yerlerine yol yaptırıp parke taşı döşetti. Mezarlıktaki emeğini hiç kimse inkâr edemez. Padişahlıktan söz ediyorduk araya başka konular girince. Sözümüz yarıda kaldı.
       İlçede genelde herkes lakabı ile tanınır Bizim ilçemizde yüzlerce binlerce lakaplar var İleri gelen bir kaçını yazayım; Padişah, Hâkim, Savcı, Vali, Albay, Yarbay, Yüzbaşı, Binbaşı, Çavış, Onbaşı, gibi lakaplar devam eder gider... Âşık Ali Ataş
         YOL-SUZ İLÇE:
        Çağlayancerit yıllardır yol-suz. Yol-suz deyince yanlış anlamayın. Çağlayancerit halkı asildir, dürüsttür. İlçe insanlarımızda yolsuzluk olmaz. Yıllardır ilçenin doğru düzgün yolu yok. Onu dile getirmek istedim. Var olan yollarımızda patates çukuruna dönmüş durumda.1956 larda rahmetli Muhtar Ali Onaran'ın çabalarıyla bir jip gelecek kadar kısığın o sert kayalarını külünklerle demir çivilerle kırarak kazma kürekle yapılmıştı. Şimdiki üzerinden geçtiğimiz Aksu'yun köprüsü 1957 de rahmetli Menderes'in gününde yapılmıştı. Hala o köprüden gelip geçiyoruz. Yıllardır ilçenin dertlerini yazılarımla
       Şiirlerimle anlattım, bağırdım, çağırdım bir yetkiliye sesimi duyuramadım. Üç Kasım 2002 seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi tek başına iktidara geldi. K.Mehmet Yıldızlı bu partide 10 yıl belediye başkanlığı yaptı. Nerdeyse kendi yağı ile kavruldu. Partiden pek bir şeyler alamadı. Cerit Bozlar arası 19 kilometrelik yolda Her yıl trafik kazaları yaşanır. Onlarca kişiyi kaybettik her gelen başkan bir kilometre yol yapsaydı şimdi bu yolumuz çift şerit yol olurdu. Maalesef yapılmadı.
       Gelen her başkan seçim günleri 66 kilometrelik kazıklı yolunu yapacağım der seçim bitince unutulur. Bu yolumuz yapılsaydı Kahramanmaraş’a uzaklık 40 kilometreye düşecekti. İlçemizde işsiz insan çok insanlarımız genelde Urfa’da, Diyarbakır'da, Çukurova’dan geçimini sağlar. Bu yol yapılmış olsa insanlarımız sabahleyin evinde kahvaltısını yapar. Dolmuşlara biner Kahramanmaraş’a gider fabrikalarda çalışır. Akşam evine döner. Günümüzde birçok insanımız gece saat üçte kalkıp Maraş'a gidip fabrikalarda çalışıp evine dönüyor amma gidiş geliş dört saat yolculuk yapıyor yazık. İkinci konu yıllardır hep duyarız Ali kayasından yol ayrılıp Cerit’ten geçerek yolun Gölbaşı’na kavuşacağı söyleniyordu bu günlerde güzergâh değiştirilmiş Oruçpınarı’ndan Bozlardan Gölbaşı’na Kavuşacağı söyleniyor… Âşık Ali Ataş
                                                                  OYMAKLAR
        BİÇMOLUK OYMAĞI:
       Biçmeoluk 1956–1973 yılları arasında başlı başına büyük bir oymaktı. Biçmeoluk’un bilek kadar suyu vardı. Önünde kamalak ve ardıç ağaçlarından oyulmuş Altı tane sıralı su oluk’u önünde beş tane büyük dut ağacı ve dutların arasında bahçe sulamak için çamur ve taş Duvardan yapılmış ahşap bir göl varıdı. Bu oymakta her ailenin kendisine yetecek kadar sebze bahçeleri varıdı. Bahçe sulama işi nöbetle yapılırdı. Sırası gelen gölün suyundan bahçelerini sularlardı.Burada herkesin kendine yetecek kadar ormanı varıdı.
       Birçok ailenin sığırları ve davar Sürüleri olurdu. Kuşluk vakti olduğunda sürüler dağdan indirilir, oluk’un çevresinde yatağa vurulur, Oymağın gelini veya kızı sürüleri sağarlardı. Yaz mevsimlerinde Biçmeoluk bambaşka bir oymaktı.
      İnsanlar cıvıl cıvıl, Komşuluklar, dostluklar, akrabalıklar o biçim olurdu. Bu insanlar imece usulü birbirlerinin Ekinlerini biçerler, harmanını sürer, herkes birbirlerine yardım ederdi. Oymaktakiler 1975 yılına kadar bir arada yaşamaya devam ettiler. Son yıllarda kimi öldü, kimi ilçeye göçtü oymak tamamen dağıldı. Oturdukları evler yıkıldı. Bu oymakta yaşamış insanlar: (Grolar), Ahmet Dinler,
       Hacı Dinler, İbrahim Dinler, Mehmet Dinler, Mustafa Dinler, (Vırıtlar)Vırıt Ali Onaran, oğlu Veli Onaran, Vırıt Yusuf Onaran, (Karabekirler) Yusuf Dinler, Ömer Dinler, Çerkez Dinler, (Tatarlar) Yusuf Tulgan, Oğlu Ahmet Tulgan, Durmuş Tulgan, (Patalar) Mehmet Kurt, oğlu Tomas lakaplı Mehmet Kurt, oğlu Gıro lakablı Ahmet Kurt, (İncaazlar) Salman Kekil, oğlu Ali Kekil, Kadir  Kekil. Veli Ataş,
        CÜCELER OYMAĞI:
       Cüceler, Biçmeoluğun beş yüz metre doğusunda yer alır. 1956/1974 yılları arasında geniş bir oymaktı. Bu oymağın insanları da birbirlerine komşu ve akrabadırlar. Herkesin tarlası, bağı, bahçesi ve ormanı, davar sürüleri, koyun sürüleri, sığırları Vardır. Su kaynağı çok az iki parmak kalınlığında akar. Pınarın önünde bir tane dut ağacı, üç tane oluk Vardır. Bu pınarın altında Çamur ve taş duvardan yapılmış göl vardır. Herkes tarlasını bahçesini bu gölden sularlardı. O tarihlerde bu insanlarda huzur, neşe, sevgi, saygı komşuluk varıdı. Ekin ve harman hasadı kenger alımı zamanı herkes birbirleriyle yardımlaşa çalışırlardı.
       Kimse kimseden para almazdı. Şimdilerde mahalle tamamen yok oldu. Cücelerde ikamet etmiş insanlar: (Cüceler) Mahmut Berk, oğlu Ali Berk, oğlu Mıstık Berk,
Cüce Mehmet Berk, (Karagözler) Mehmet Karagöz, oğlu Mehmet, oğlu K.Mehmet, oğlu Halil, oğlu Osman, oğlu Memiş Karagöz Sülale adı: (Yalancılar) Ahmet İncecik, Bekir İncecik, Veli İncecik (Manoğlanlar) İbrahim Baykurt, oğlu Mustafa Baykurt, oğlu Cuma Baykurt (Yağaplar)Yakup Çağrıcı, (Karahasanlar) Ahmet Derebent, oğlu Mehmet Derebent, oğlu Âşık lakaplı Yusuf Derebent, Halil Derebent (Kavlaklar) İbrahim Aras, bu oymakta bir müddet ikamet ettiler. Son yıllarda kimi öldü, kimi Pazarcık’a kimi Cerit’e göçmüşlerdir.
       DEVRENT OYMAĞI:
       Bu oymak Biçmoluğun sekiz yüz metre aşağısında yer alır. Burada Galifeler, Kavlaklar ve Fişökelere ait üzüm bağları ve tarlalar vardır. Devrent oluğunun yakınında Galife Mustafa’nın maseresi vardı. Biçmeoluk, Cüceler Tosunlar ve Fişökeler oymağında yaşayan insanlar pekmezlerini bu maserede kaynatırlardı. Oymağın içme suyu çok kısa ve bir el parmağı kalınlığında suyu vardır. Pınarın önünde üç tane ağaç oluk mevcuttur.Önünde bir göl vardır. Gölün önünde Kavlak gocaya ait araziler vardır. Bu oymakta ikamet etmiş insanlar: Mehmet Aras, oğlu Mehmet Aras, oğlu İbrahim Aras, oğlu Hacı Aras, oğlu Ali ve Osman Aras, (Kavlaklar) Galife Koca, oğlu Mustafa bu oymakta ikamet ettiler. (Galifeler) Cino lakaplı Mehmet Baykurt, Veli Baykurt (Manoğlanlar) Bu aileler bir müddet bu oymakta yaşadılar. Azzıkçı Bayram ve oğlu. Son yıllarda kimi öldü, kimi Pazarcık’a, kimi Cerit’e göçmüşlerdir. Devrent oymağında ikamet eden hiç bir aile kalmadı...
                                                                                        Âşık Ali Ataş
                                                    PİKNİK ALANLARI:
          DEEĞİRMEN GÖZÜ
         İlçemizde piknik yapılacak pek çok yer mevcuttur. Özellikle Öksüz Dağı eteklerinde çıkan su kaynaklarının başında piknik yapılacak en gözde yerlerdir. Bunlar Evgozu, Değşir, Teslimeler, Kürdün Pınarı, Gücük Pınarı’dır. Bunların içinde en çok ziyaretçi çeken yer Değirmen Gözü ve Aksu gözü’dür. Burayı Görmeyenlerin gelip görmelerini tavsiye ediyoruz. Çay bahçesi, lokantalar mevcut bir tane otel yapıldı. Kış konaklama evleri yapıldı. Yaz mevsiminde buradan daha serin bir yer bulamazsınız. Bahsettiğimiz bu yerler Mayıs ayı ile Eylül ayı arasında hizmet vermektedir. Yeni açılan Çağlayan Lokantası yaz kış müşterisine hizmet vermektedir. Ayrıca 2021 yılında (KADO) adı altında bir restorant daha açıldı. Yaz kış devam etmektedir…                                                  
        AKSU GÖZÜ:    
       Aksu, ilçeye bağlı Küçükcerit mahallesinin bir kilometre Doğusunda yer alır. 2010 yılında Çağlayancerit Belediyesi Küçükcerit’ten Göz’e kadar parke taşı döşeterek yol sorununu çözmüş oldu. Çok güçlü bir su kaynağına sahiptir.Bu suyun çevresinde henüz bir alt yapı mevcut olmasa da piknik için gelen vatandaşlar kaynağın alt kısmında ceviz ağaçlarının altında Piknik yapmaktadır. Çevresinde meşe, kamalak, ardıç ağaçları ve Büyük kayalıklar mevcuttur. Helete ve Bozlar mahallelerinin içme suyu yüzlük çelik borularla buradan sağlanmaktadır. Ancak anlatılanlara göre Küçükcerit halkı Cerit'e içme suyu vermedi. Ne kadar doğru bilemem.
       Küçükcerit halkının içme suyu göz’den elektrikle pompalanmaktadır. Suyun altında en yarım asırlık iki tane su değirmeni mevcut olup bu değirmenlerde un, bulgur,dövme işleri yapılır.Ayrıca Göz’den bir kilometre aşağıda Bir su değirmeni bulunmaktadır. Bu değirmen Helete mahallesine Giden yolun üzerindedir. Günümüzde faaliyet gösteren değirmenler vatandaşa hizmet vermektedir. Su çok soğuk olup bir dakika bile elinizi suyun içinde tutamazsınız. Aksu doğal alabalığı ile de çok ünlü. Genelde Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş’tan gelen misafirler Aksu Göz’ünü tercih etmektedirler.
      DEVRİŞ ALİ BAHÇESİ:
      Aksu mahallesinde Derviş Ali bahçesine yeni piknik alanı açılmıştır. Bu piknik alanında alabalık yetiştirme tesisleri vardır. Gelen misafirlerin rahat edebilmeleri için Özel dinlenme yerleri mevcut. Ayrıca Aksu çayı üzerinde dinlenme yerleri mevcut. Günün yirmi dört saatinde piknik yapmak için gelen misafirlere hizmet verilmektedir. Çağlayancerit ilçemizin insanlarıyla misafirperverliği öne çıkmaktadır…        Âşık Ali Ataş 

 

Hiç yorum yok: